29.06.2022

VÝNIMOČNÁ POMOC PRE POĽNOHOSPODÁROV PRE VÝROBCOV V POĽNOHOSPODÁRSKYCH SEKTOROCH

Bratislava, 29.6.2022: Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vyplatí poľnohospodárom výnimočnú pomoc zo zdrojov EÚ v výške  5 239 169 EUR, ku ktorej SR prideľuje dodatočnú pomoc zo štátneho rozpočtu vo výške do 200 %, t.j. do výšky 10 478 338 EUR. Ide o delegované nariadenie (EÚ) 2022/467 a Slovensko ju môže vyplatiť podľa ustanovených podmienok do 30. septembra 2022.

Obdobie na podanie žiadostí bude trvať od 30. júna 2022 do 15. júla 2022, žiadosti podané po uplynutí tohto obdobia nebudú akceptované.

Cieľom navrhovanej podpory je udržať poľnohospodárov pri produkcii mlieka a mäsa a zmierniť ich straty čiastočným pokrytím nákladov. Doplňujúcim cieľom navrhovanej podpory je prostredníctvom stabilizácie stavov zvierat udržať aj produkciu a používanie hospodárskych hnojív na výživu kultúrnych plodín a na produkciu energie z obnoviteľných zdrojov energie, čím sa zvýši dostupnosť hospodárskych hnojív ako alternatívy k drahým priemyselným hnojivám a zníži závislosť od komerčných distribútorov energií.

Slovenskí poľnohospodári, tak ako poľnohospodári v ostatných členských štátoch Európskej únie, boli už pred začiatkom vojny na Ukrajine vážne zasiahnutí zvýšenými nákladmi na produkciu spôsobenými najmä neúmerne rastúcimi cenami hnojív, krmív, palív a energií. Keďže vojnový konflikt na Ukrajine túto nepriaznivú situáciu ešte viac prehlbuje, farmári prestávajú chovať hospodárske zvieratá, pričom najvýraznejší pokles stavov zaznamenávame v chovoch ošípaných a dojníc. V prípade chovov oviec farmári doplácajú aj na rekordnú infláciu a zníženú kúpyschopnosť obyvateľstva, čo spôsobuje zníženie odbytu výrobkov z ovčieho mlieka.

Podpora sa poskytne podnikateľom v poľnohospodárskej prvovýrobe pôsobiacim v sektoroch živočíšnej výroby ako chovatelia dojníc, ošípaných a bahníc (ovce samičieho pohlavia vo veku od 12 mesiacov), a to podľa počtu zvierat evidovanému k určenému dátumu v centrálnom registri hospodárskych zvierat a ak splnili podmienku hospodárenia so živinami a efektívneho využívania zdrojov tým, že v hospodárskom roku skončenom v roku 2021 vykonávali činnosti vo vzťahu k použitiu, produkcii a skladovaniu hospodárskych hnojív.

Priama finančná pomoc:

  • chovateľom dojníc v celkovej výške 10 mil. EUR
  • chovateľom ošípaných v celkovej výške 2,5 mil. EUR
  • chovateľom bahníc v celkovej výške 3,217 507 mil. EUR

Podporený je sektor mlieka a mliečnych výrobkov (dojnice a bahnice), sektor bravčového mäsa (ošípané) a sektor ovčieho a kozieho mäsa (bahnice). Opatrenie má za cieľ prispieť k potravinovej bezpečnosti v uvedených sektoroch a riešiť nerovnováhu na trhu v dôsledku vysokých nákladov na produkciu. Žiadateľ je podnikateľom v poľnohospodárskej prvovýrobe, ku dňu podania žiadosti o podporu je aktívnym v chove predmetného druhu, resp. kategórie zvierat, a splnil podmienku hospodárenia so živinami tým, že za hospodársky rok ukončený v roku 2021 vykonával činnosti ako je príjem, skladovanie, použitie hospodárskych hnojív podľa zákona o hnojivách, čo preukázal zaslaním prehľadu o spotrebe hospodárskych hnojív za hospodársky rok ukončený v roku 2021 Ústrednému kontrolnému a skúšobnému ústavu poľnohospodárskemu v Bratislave (ďalej len „kontrolný ústav“). V prípade podnikateľov, ktorí neobhospodarujú pôdu, a preto sa na nich uvedená oznamovacia povinnosť nevzťahuje, sa oprávnenosť preukazuje čestným vyhlásením o použití vyprodukovaných hospodárskych hnojív na produkciu bioplynu vo svojom podniku alebo dodanie inému subjektu.
Pred vyplatením pomoci PPA vykoná len administratívnu kontrolu plnenia podmienok žiadateľov na základe prijatých žiadostí. Pokiaľ ide o kontrolu plnenia kritérií príjemcov pomoci na mieste, platobná agentúra v spolupráci s kontrolným ústavom vykoná následné kontroly na mieste v súlade s plánmi kontrol na rok 2023.

PPA Podcast

Logo - PRV SR 2014-2020

Miestne akčné skupiny

Banner - ATIS - Agrárne trhové informácie Slovenska

Aktuálne výzvy

Metodický pokyn k zverejňovaniu výziev

CAF

ISO 37001

Naj zamestnávateľ